2009. október 27., kedd

Plug and play

Úgy terveztem, hogy a projektor belső részét a vázszerkezetnél fogva egyben ki lehet majd emelni a házból ezért minden csatlakozás ami a doboz és a szerkezet között van "plug and play" módon kell, hogy működjön. Ezt a gondolatmenetet követve kiegészítettem a fényforrás modult egy villás dugós megoldással. Mivel a ventilátorok 12 V -os tápegysége is innen fogja kapni a delejt ezért kettős aljzatot választottam.

Fontos apróságok

Ma nekiálltam legyártani a fresnel lencsék felfogatásához szükséges "fülecskéket" itthon található alapanyagból és bányásztam hozzá 8 db egyforma csavart is. Aki nem akar ilyesmivel bajlódni használhat pl. hangszórók rögzítéséhez használatos füleket is. Ha lett volna nyolc egyforma valószínűleg én sem állok neki újakat készíteni. A felfogatásról nemsokára dobok fel képeket.

2009. október 25., vasárnap

Fresnel keretek

A hosszú hétvégék többek között arra is jók, hogy sokat haladjunk a projektor építéssel. :) Ennek eredményeképpen elkészültek a fresnel lencsék tartó keretei. A keretek anyaga 3 mm vastag PVC műanyag, amiből majd a ház is készülni fog. A sarkokban látható furatok a már ismertetett vázszerkezet felépítés miatt kerültek kialakításra. Természetesen a fresneleket is méretre kellett vágni ami nem egy egyszerű művelet. Nekem sikerült is az egyik lencsét kicsit megrepeszteni pedig nagyon körültekintően jártam el. Szerencsére kis csorba esett csak rajta, ha minden jól megy nem fog belezavarni a képminőségbe, mert a repedés 99 % -a a fresnel keret felfogatási pontjára(azaz kitakart részre) esik.

Tippek a vágáshoz: Dekopír fűrésszel(vagy flex+1 mm -es fémvágó korongga) bátran neki lehet állni, de nagyon ügyeljünk a fordulatszám megválasztásánál! Túl magas fordulatszám esetén, mivel a lencse műanyagból van nagyon könnyen megolvad és a vágás után az anyag újra összeheged és könnyen törik. Ebben az esetben fokozottan igaz a "Lassan járj, tovább érsz!"mondás. Nagyon figyelni kell még a lencse stabil alátámasztására is, nagyon minimális kilógása lehet a könnyű elrepedés miatt. A lényeg, hogy ha nem kapkod az ember és biztos keze van simán meg lehet csinálni. Sok sikert mindenkinek és ne járjatok úgy mint én! :)







Kopoltyú festés

Sikerült végre olyan szellőző rácsokat találnom amilyeneket elképzeltem, igaz csak fehér színben, de nincs olyan, amin egy kis fekete festék ne segítene. :) Fontos szempont volt, hogy a rács ún. "kopoltyú" kialakítású legyen azaz, hogy minél kevesebb fényt engedjen kiszűrődni a projektor ház belsejéből. A rácsok alumíniumból készültek ezért a megmunkálásuk meglehetősen egyszerű amire szükség is volt mert eredetileg kettő, a képen látható rács volt egyben és ezeket kellett szétvágni és új felfogató furatokat készíteni. Lehetett külön is kapni, de így egy kis utómunkával fele annyi pénzből ki lehetett hozni. (A dupla rács ára kb. 700 Ft)
A nagy festés eredménye végül az lett, hogy kifogyott a festék ezért pillanatnyilag még csak az egyik oldal lett lefújva, ahogyan az a képen is látszik.