2009. december 2., szerda

Dobozolás I.

Most, hogy kialakultak a végső méretek nekiláttam elkészíteni a projektor házát a már bemutatott műanyag lapokból. Két nagy előnye van ennek az anyagnak az én szempontomból, egyrészt nagyon könnyen megmunkálható másrészt a súlya elhanyagolható. Szokták kérdezni: "nem tűzveszélyes ez így?" :) Nem jobban mint a pozdorja lap amiből a házi készítésű projektor dobozok 90 % -a készül ráadásul a hűtésen múlik minden. Olyan esetről eddig még nem hallottam, hogy lángra kapott volna egy projektor, mindezt úgy, hogy nagyrészüket mindössze 1 db ventilátorral hűtik.(az enyémben 4 db lesz :) ) A darabolás dekopír fűrésszel, az összeállítás szegecseléssel történt.







2009. november 29., vasárnap

Próba vetítés

Ismét izgalmas ponthoz érkeztem. A hosszas tervezgetés és építés után mindig a próba dönti el, hogy az adott szerkezet beváltja -e a hozzá fűzött reményeket vagy rosszabb esetben nem és szitkozódás közepette repül a kukába. A táp rákapcsolása után szerencsére az előbbi következett be és meg kell, hogy mondjam eddig várakozáson felüliek az eredmények. Sajnos a telefonos képek nem adják vissza a minőséget és a színeket, de ígérem ha elkészül a projektor akkor lesznek profi képek és videók is! A vetített kép nagy része még lelóg a föld irányába, illetve jobbra mert a projektor nincsen a helyén. Fontos megemlíteni, hogy dobozolás nélkül azaz rengeteg elszökő fény kíséretében készültek a képek, de így is bőven elég a fényerő. Ezen nagyon sokat fog még javítani a végső dobozolás és a vetítő vászon. De regény helyett jöjjenek a képek:

Átmeneti doboz kartonpapírból... :)








Összeállítás III.

Hosszú kihagyás után végre ismét jutott némi időm haladni az építéssel. Az lcd -t meg kellett fordítanom mert a próbavetítésnél kiderült, hogy a szöveg a másik irányból olvasható. Megmondom őszintén nem bántam a plusz munkát mert így legalább a vezérlő elektronika a fényforrás és az ezzel járó hőhatás közeléből elkerült egy jóval "hidegebb" pontra. A menetes szárakat végül flex -szel vágtam méretre és a vetítő lencse tartó konzolja is készülget.